Näädät trillerivoittoon Espoosta jatkoajan jälkeen

BC Nokia palasi maajoukkuetauolta takaisin Korisliiga-parketeille voitokkaasti, kun Näädät päihitti Espoo Unitedin vieraissa jatkoajan jälkeen 83-86 (40-32, 78-78). Unitedin Jeb Ivey liki voitti pelin kolmosillaan yksin, mutta Näätien Devoe Joseph ja Vincent Council kykenivät vastaamaan Iveyn urotekoihin omillaan.

Jännittävämpää loppua varsinaisen peliajan viimeiselle minuutille olisi vaikea käsikirjoittaa. Näädät sai kaksi peräkkäistä riistoa, joista toinen poiki ripeän heittopaikan kulmasta Aapeli Alaselle, joka kitti Councilia syötöstä upottamalla kolmosellaan tilanteeksi 74-75.

Noin 28 sekuntia ennen päätösneljänneksen loppua monissa liemissä marinoitu Ivey laukaisi kolmosen sisään, sai virheen päälle ja nakutti takuuvarmasti vapaaheittoviivalta kotijoukkueen kolmen pisteen johtoon 78-75.

Näätien aikalisällä päävalmentaja Ville Tuominen piirsi suoran heittopaikan Josephille, jonka epätasapainosta ja kovasta vauhdista nakkaama kolmonen tasoitti ottelun jatkoajalle, kun Unitedin potentiaalinen voittoheitto meni ohitse.

– Siinä me Villet (Tuominen ja Unitedin päävalmentaja Neva) ei voida tehdä muuta kuin taputtaa käsiä, että nuo heitot nyt meni sisään. Kyllä pelaajat nämä pelit ratkaisevat, Tuominen hymyili ottelun jälkeen.

Jatkoaika olikin Näätien heiniä: johtoasema siirtyi vieraille Dragan Labovicin ja Eldar Skamon tyylipuhtaalla high-low-pelillä, jonka jälkeen United joutui takaa-ajajaksi. Vajaa kaksi minuuttia ennen loppusummeria Ivey upotti jälleen kolmosen, jolla kotijoukkue nousi yhden pisteen päähän 83-84. Lopullisen naulan Unitedin arkkuun löi Council, joka poimi siirtymässä hyökkäyslevypallon, harhautti kaksi puolustajaa ilmaan ja nosti loppulukemat.

– Olemme pelanneet paljon tiukkoja pelejä, varmaankin liigassa eniten viiden pisteen pelejä. Olemme olleet tarpeeksi näissä paikoissa ja uskon, että olemme oppineet aikaisemmista virheistä. Lopussa konsepti pysyi hyvin kasassa, Tuominen kertoi.

– Ensimmäinen puoliaika oli aika tuskainen molemmilta joukkueilta. Se oli juuri niin vaikeaa, kun kymmenen päivän tauon jälkeen helmikuussa voi olla.

Viisi kolmosta kymmenestä yrityksestä sisään heittänyt Devoe Joseph (23/4) oli Näätien pisteykkönen, mutta kauaksi taakse ei jäänyt ”Serbian härkä” Labovic, joka rehti 20 pistettä, 11 levypalloa ja kolme torjuntaa. Kaksinumeroisille pistelukemille pääsivät myös Council (15/7/7 syöttöä) ja Leyton Hammonds (10/11), kun taas Alanen (9/4) esiintyi jälleen kerran edukseen erityisesti puolustuspäässä.

Unitedin pistekuningas oli Ivey (24/4/8), joka sai taustatukea Omar Calhounilta (18/6) ja Darious Motenilta (19/10).

Seuraavan kerran Näädät pelaa kotikentällään sunnuntaina 4. marraskuuta ja kyseessä onkin todellinen Pirkanmaan koripallon herkkupala: Näädät saa Nokian Palloiluhallissa vastaansa Tampereen Pyrinnön Korisliiga-kauden neljännessä Pirkanmaan paikalliskamppailussa.